Biden v októbri zvolá samit ramsteinského formátu

Na zasadnutí Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na vysokej úrovni sa podľa vyhlásenia Bieleho domu zúčastní vyše 50 najvyšších predstaviteľov štátov, ktoré dlhodobo podporujú Ukrajinu.

Joe Biden v OSN. Foto: TASR/AP Joe Biden v OSN. Foto: TASR/AP

„Budúci mesiac zvolám v Nemecku stretnutie Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na úrovni vedúcich predstaviteľov s cieľom koordinovať úsilie viac ako 50 krajín, ktoré podporujú Ukrajinu v jej obrane proti ruskej agresii,“ uviedol prezident Joe Biden vo vyhlásení, v ktorom zároveň oznámil novú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške osem miliárd dolárov.

Neskôr vo štvrtok sa taktiež očakáva návšteva prezidenta Zelenského v Bielom dome.

Samit lídrov podporujúcich Ukrajinu sa uskutoční v čase, keď ukrajinský prezident tlačí na USA a ostatné západné štáty, aby Ukrajine dovolili použitie Západom dodaných rakiet pri útokoch hlboko v ruskom vnútrozemí. Agentúra AFP píše, že Biden zatiaľ takéto povolenie neposkytol.

Rusko pred týmto krokom dôrazne varovalo. Prezident Vladimir Putin v stredu predstavil návrhy novej jadrovej doktríny, ktoré by Moskve umožnili použiť jadrové zbrane aj v reakcii na podľa ruského prezidenta potenciálne masívny letecký útok s účasťou alebo podporou štátu, ktorý vlastní jadrové zbrane.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok