Krnov odhaduje škody po povodniach na miliardy. Pod vodou sa ocitlo 80 percent územia

Starosta mesta preto požiadal premiéra Petra Fialu a vládu o ďalšiu pomoc.

461391575_925293899634868_728964563518854978_n Zničené ulice Krnova. Foto: Facebook/Krnov

„Škody sú obrovské. Očakávame, že náklady na obnovu mesta v prvom mesiaci môžu presiahnuť sto miliónov korún. Celkový rozsah škôd na mestskom majetku v súčasnosti odhadujeme na jednu miliardu korún, pričom škody v meste dosahujú minimálne vyššie jednotky miliardy,“ uviedol v liste adresovanom vláde starosta Krnova Tomáš Hradil.

Krnov, v ktorom žije podľa informácií 23-tisíc obyvateľov, zažil ešte horšie povodne ako v roku 1997.

Voda zaplavila takmer celé územie mesta. Ľudia prišli o prístup k elektrine aj pitnej vode. Záplavy poškodili všetko, od nemocnice po súkromný a mestský majetok. Zasiahnutá výrobňa Kofoly v Krnove bude mimo prevádzku ešte niekoľko týždňov.

Peniaze na obnovu po povodniach, ktoré Európska únia prisľúbila niekoľkým krajinám vrátane Česka z fondu súdržnosti, bude potrebné získať z existujúcich programov. Ministerstvo pre miestny rozvoj, ktoré zodpovedá za správu európskych fondov, uviedlo, že sa ešte analyzuje, koľko peňazí takto bude možné získať.

(let)


Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok