Historické problémy Poľska a Ukrajiny by sa nemali riešiť vydieraním, tvrdí Duda

Poľský prezident v rozhovore pre televíziu Polsat News pripomenul, že sa v rámci 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským, pričom si „vymenili pár slov“. K téme volynského masakra sa však nedostali.

Andrzej Duda Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR /Jakub Kotian

O problematických kapitolách poľsko-ukrajinských dejín sa však Andrzej Duda so svojím ukrajinským náprotivkom v minulosti rozprával už niekoľkokrát, pripomenul poľský líder pre Polsat.

Dodal, že v historických otázkach – ako je masaker poľských civilistov Ukrajinskou povstaleckou armádou – by mal nastať „prielom“, ale „nie v dôsledku vydierania, pretože to neprinesie nič dobré“.

Poľský prezident poznamenal, že výsledkom predošlých rozhovorov bola najmä spoločná účasť oboch lídrov na ekumenickej bohoslužbe v katedrálnom chráme v meste Luck v júli 2023, kde si obaja lídri uctili obete volynskej tragédie. „Bol to výsledok pokojnej a veľmi vyváženej práce na tejto téme,“ zdôraznil Duda.

Zároveň uviedol, že otázka exhumácie obetí bola predmetom jeho rozhovoru so Zelenským počas jeho návštevy Kyjeva pri príležitosti výročia nezávislosti Ukrajiny.

„Dúfam, že do konca môjho prezidentstva nastane v tejto otázke nejaký prielom. Na druhej strane by som nechcel, aby sa tak stalo prostredníctvom vydierania, ktoré podľa mňa neprinesie dobré výsledky,“ povedal.

Televízia Polsat News pripomenula, že niektorí poľskí politici vrátane ministra obrany Władysława Kosiniaka-Kamysza sa domnievajú, že bez objasnenia minulosti nemôže byť o vstupe Ukrajiny do EÚ ani reči.

Podľa Dudu „by sa táto otázka mala riešiť iným spôsobom, a nie vyhrážaním sa zablokovaním integrácie Ukrajiny so Západom“.

„Blokovanie integrácie Ukrajiny so Západom je jedným z dôvodov, prečo Putin zaútočil na Ukrajinu. Preto správať sa vo vzťahoch s Ukrajinou týmto spôsobom znamená do istej miery nasledovať Putinovu cestu,“ vyhlásil.

Duda už skôr povedal, že ak niekto hovorí o blokovaní vstupu Ukrajiny do Únie, pripája sa tým k politike ruského prezidenta Vladimira Putina.

Akýmsi náprotivkom Volynského masakru je poľská Operácia Visla, v rámci ktorej boli krátko po druhej svetovej vojne zo svojich domovov násilne deportované desiatky tisíc Ukrajincov, Rusínov, a tiež Poliakov zo zmiešaných rodín.

(sab)


Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok