Vyjadrenie politického poradcu k maďarskej revolúcii bolo chybou, povedal Orbán

Balázs Orbán sa v otázke rusko-ukrajinskej vojny a protikomunistickej revolúcie vyjadril nejednoznačne, čo bolo chybou, povedal premiér Viktor Orbán v rozhovore pre Kossuth Rádió.

Snímka obrazovky 2024-07-19 o 10.53.02 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Premiér, ktorý je na oficiálnej návšteve Severného Macedónska, tak reagoval na stredajšie slová svojho politického poradcu, ktorý pre server Mandiner.hu povedal, že na základe skúseností z revolúcie v roku 1956 by Maďari pravdepodobne neurobili to, čo urobil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred dva a pol rokom, pretože je to nezodpovedné, lebo svoju krajinu zatiahol do obrannej vojny s veľkými stratami na životoch a území.

„Do diskusie o vojne a mieri sa dostala aj otázka revolúcie 1956. Musíme byť rozvážni, keď hovoríme o takýchto citlivých veciach a musíme formulovať veľmi presne,“ zdôraznil predseda maďarskej vlády, podľa ktorého sa Balázs Orbán vyjadril nejednoznačne, čo je v tomto kontexte chybou.

„Bol by som nerád, keby sa tieň ukrajinsko-ruskej vojny premietol na spomienku na bojovníkov za slobodu z roku 1956, ktorým sme zaviazaní vďakou,“ vyhlásil premiér a dodal, že nepochybuje o politických názoroch žiadneho z členov vedenia vládnej strany Fidesz, pričom prízvukoval, že je dôležité, aby takéto nedorozumenia nenarušili zmysluplné diskusie.

Vyjadrenie Balázsa Orbána o tom, že Maďarsko by sa na rozdiel od Kyjeva nepostavilo voči ruskej vojenskej agresii, ostro kritizovali aj maďarskí opoziční politici.

(tasr)


Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok