V prípade totálnej vojny v Libanone Irán nezostane ľahostajný

Minister zahraničia islamskej republiky Abbás Arakčí na schôdzke s rezortnými kolegami v New Yorku vyzval i na uvalenie sankcií a embárg na Izrael za údajné odmietanie prímeria, píše agentúra DPA.

GWx6EiLXoAAp2TU Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. Foto: X

Irán je najdôležitejším podporovateľom Hizballáhu. Pozorovatelia však považujú za nepravdepodobné, že by Teherán v prípade vypuknutia totálnej vojny s Izraelom prišiel hnutiu na pomoc. Nová iránska vláda pod vedením prezidenta Masúda Pezeškijána v súčasnosti zápasí s hospodárskou krízou a usiluje sa o zblíženie so Západom, konštatuje DPA.

Boje medzi Izraelom a šíitskym militantným hnutím Hizballáh výrazne eskalovali v uplynulých dňoch. Tohtotýždňové izraelské letecké útoky v Libanone si vyžiadali viac ako 600 obetí. Izraelská armáda tvrdí, že útočí na pozície Hizballáhu.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok upozornil na existujúce riziko totálnej vojny medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorá by mohla byť zničujúca pre obe strany. Izrael a Hizballáh si však podľa neho stále môžu vybrať diplomatické riešenie.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok