V Česku sa začalo druhé kolo volieb do Senátu

Voliči posunú do hornej komory parlamentu tretinu senátorov, pričom päť kandidátov vyhralo už v prvom kole. O mandát zabojuje až 19 kandidátov opozičného hnutia ANO, ide o najvyšší počet finalistov z prvého kola.

Hnutie expremiéra Andreja Babiša minulý týždeň zvíťazilo v krajských voľbách až v desiatich zo 14 krajov. Portál iDnes pripomína, že ak získa najvyšší počet senátnych kresiel, pôjde už o tretí triumf hnutia – po krajských voľbách i voľbách do europarlamentu.

Druhý najväčší počet finalistov má Občianska demokratická strana (ODS) premiéra Petra Fialu, ktorú bude v druhom kole zastupovať deväť kandidátov. Za hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) o Senát zabojuje šesť kandidátov. Po dvoch zástupcoch majú strany TOP09, Strana priamej demokracie (SPD), Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), SEN21 a hnutie Prísaha. Do druhého kola taktiež postúpil jeden zástupca Pirátov a jeden nezávislý kandidát.

Akokoľvek však voľby do Senátu dopadnú, už dnes je isté, že strany súčasnej vládnej koalície si v 81-člennej hornej komore českého parlamentu udržia väčšinu. Vládnucej päťkoalícii k tomu stačilo znovuzvolenie senátora Jiřího Čuneka (KDU-ČSL), ktorý svoj mandát obhájil už v prvom kole.

Voliť sa bude v tradičnom čase počas piatka a soboty. V piatok sa volebné miestnosti otvorili o 14.00 h, uzatvoria sa o 22.00 h a voľby budú pokračovať v sobotu od 8.00 do 14.00 h. Zúčastniť sa na nich môže 2,24 milióna oprávnených voličov v príslušných volebných obvodoch, pripomína televízia ČT24.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok