Zločinecký gang v Británii vykorisťoval skupinu českých občanov

Šestnásť Čechov bolo nútených pracovať v sieti rýchleho občerstvenia a v závode dodávajúcom pekárenské výrobky supermarketom. Ich práca vykazovala znaky novodobého otroctva a takýmto spôsobom ich vykorisťovali viac ako štyri roky.

Policajti zadržali muža po náleze troch tiel v Nottinghamu Ilustračná snímka britskej polície. Foto: TASR/AP

Deväť obetí pracovalo v pobočke McDonald’s v meste Caxton, deväť v závode spoločnosti Speciality Flatbread Ltd na výrobu pita chleba v Hoddesdone a v Tottenhame v severnom Londýne. Dve obete pracovali na oboch miestach. Produkty dodávali viacerým supermarketom, medzi nimi bolo aj Tesco.

Ako píše televízia BBC, obete zarábali zákonnú minimálnu mzdu, ale takmer celú výplatu museli odovzdať gangu. Väčšina pochádzala zo zraniteľného prostredia ľudí bez domova a ľudí závislých od drog.

Gang im podľa zistení polície zabavil pasy a ovládal ich prostredníctvom strachu a násilia. Šesť členov rodinnej prevádzačskej siete z Českej republiky odsúdili v dvoch trestných procesoch, ktoré sa pre pandémiu COVID-u uskutočnili s oneskorením.

Televízia zmieňuje obmedzenia uvalené na informovanie o prípade. Šestnásť obetí žilo z niekoľkých libier denne v nevyhovujúcich podmienkach, napríklad v zatekajúcej chatrči alebo nevykurovanom karavane. Z ich práce si členovia gangu financovali luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosti v Českej republike.

Obete niekoľkokrát utiekli do vlasti, gang ich však vystopoval a priviezol späť do Británie. Vykorisťovanie sa skončilo v roku 2019, keď obete kontaktovali českú políciu, ktorá potom spolupracovala s britskými kolegami.

Zistenia BBC, ktorá skúmala právne podklady k prípadu a hovorila s tromi obeťami, tvrdia, že varované signály sa prehliadali najmenej štyri roky. Mzdy obetí sa totiž vyplácali na bankové kontá vedené pod menami iných osôb, alebo v McDonald’s odpracovali extrémne nadčasy.

Britský Zákon o novodobom otroctve vyžaduje, aby väčšie spoločnosti, ako sú supermarkety alebo McDonald’s (nie však táto franšízová pobočka), zverejňovali výročné správy s riešením tohto problému.

Britské zastúpenie McDonald’s uviedlo, že zdokonalilo systémy na identifikáciu „potenciálnych rizík“ a Britské konzorcium maloobchodu vyhlásilo, že jeho členovia sa z prípadu poučia.

(tasr)


Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok