Irán rieši zmiznutie veliteľa elitných jednotiek Gháního po izraelských útokoch v Libanone

Iránske médiá a verejnosť špekulujú o osude generála Ismáíla Gháního, veliteľa elitných jednotiek Kuds, ktorý údajne zmizol po izraelskom bombardovaní v Bejrúte.

Izraelský kanál Channel 12 informoval, že Ghání mohol byť zasiahnutý útokom, čo podporujú správy o jeho poslednom pohybe v Libanone.

Podľa dostupných informácií Ghání pricestoval do Bejrútu, aby sa stretol s vedením Hizballáhu a pomohol im zvládnuť následky izraelských úderov. Jeho neprítomnosť na verejnosti a nedostatok oficiálnych vyhlásení z Teheránu vyvolávajú špekulácie o jeho zranení alebo možnej smrti.

Mlčanie iránskych úradov, ktoré by v podobných prípadoch bežne vydali vyhlásenie, len zvyšuje podozrenia. Iránske médiá dokonca kritizovali túto nečinnosť, pričom verejnosť očakáva potvrdenie, že Ghání je nažive.

Ghání, ktorý prevzal velenie jednotiek Kuds po zabití Kásema Solejmáního, v roku 2020, bol naposledy verejne videný v nedeľu. 

(mm)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok