Izraelská armáda sumarizuje rok vojny: Zabitých osem veliteľov Hamasu a 17-tisíc teroristov

V siedmy októbrový deň roku 2023 sa začala vojna medzi Hamasom a Izraelom. Izraelské obranné sily (IDF) pri príležitosti výročia zosumarizovali najpodstatnejšie údaje konfliktu.

Israel Palestinians Izraelské vojačky sa odfotili na pozícii na hranici s pásmom Gazy v južnom Izraeli. Foto: TASR/AP

Ako píše portál Times of Israel, od začiatku vojny v pásme Gazy zabili IDF zhruba 17-tisíc teroristov Hamasu. Ďalšiu tisícku teroristov zabili 7. októbra minulého roka, keď ozbrojenci prenikli na územie Izraela a zmasakrovali tam približne 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a 251 ľudí uniesli do Gazy.

Na porovnanie, Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že izraelská armáda v Gaze zabila viac ako 41-tisíc Palestínčanov.

Údaje IDF ukazujú, že armáda zabila dovedna osem veliteľov Hamasu a viac ako 30 veliteľov práporov. Zabila aj vyše 165 veliteľov roty Hamasu a agentov s hodnosťou.

Za rok vojny izraelskí vojaci našli približne 4 700 tunelových šácht.

IDF tvrdia, že zabili viac ako 800 teroristických agentov, zväčša členov Hizballáhu, pričom počet zahŕňa aj 90 veliteľov Hizballáhu.

Od začiatku vojny smerovalo na Izrael z viacerých frontov viac ako 26-tisíc rakiet, striel a bezpilotných lietadiel. Čísla zahŕňajú aj 13 200 projektilov vypálených z Gazy – najmenej päťtisíc pritom len počas prvého dňa vojny v októbri 2023 – ďalej 12 400 z Libanonu, približne 60 zo Sýrie, 180 z Jemenu a 400 z Iránu.

Straty však eviduje aj Izrael – za rok vojenského konfliktu prišiel o 728 vojakov, záložníkov a dôstojníkov izraelskej miestnej bezpečnosti a viac ako 4 500 bolo zranených. Z toho 346 bolo zabitých a takmer 2 300 zranených počas pozemnej ofenzívy v Gaze. IDF tiež konkretizuje, že 56 vojakov prišlo o život v dôsledku priateľskej streľby v Gaze a iných vojenských nehôd.

(max)