Rusi začínajú využívať dosiaľ neidentifikované drony, tvrdí ukrajinské letectvo 

Ruské ozbrojené sily čoraz častejšie nasadzujú neidentifikované typy dronov popri známom type iránskej výroby Šahíd, uviedol plukovník Jurij Ihnat, hovorca ukrajinského letectva.

Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, ilustračný obrázok. Foto: Twitter Iránske bezpilotné drony Šáhid-136, starší, ilustračný obrázok. Foto: Twitter

Podľa Ihnata Rusko začalo používať lacnejšie a menej kvalitné drony ako napríklad Gerbera. Tento typ dronov, dostupný v niekoľkých verziách, vrátane kamikadze modelov a prieskumných dronov, je konštruovaný z penového materiálu a ich výrobná kvalita je pomerne nízka, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa môžu zrútiť ešte pred dosiahnutím cieľa.

Ukrajinské letectvo v posledných dňoch zaznamenalo zvýšené nasadenie týchto nešpecifikovaných dronov, pričom v mnohých prípadoch miznú z radarov, čo naznačuje, že mohli byť zasiahnuté systémami elektronického boja, alebo im došlo palivo. Ihnat zdôraznil, že presnú identifikáciu dronov je možné vykonať až po analýze ich trosiek na zemi, referuje Ukrajinská pravda.

Tento nový trend prichádza v čase, keď Rusko využíva vzdušné útoky na zahltenie ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ukrajinská armáda varuje obyvateľstvo, aby sa pri nájdení trosiek k dronom nepribližovalo a okamžite kontaktovalo záchranné zložky.

Rusko sa snaží kombinovať rôzne typy dronov na zlepšenie svojich prieskumných a útočných operácií, zatiaľ čo Ukrajina posilňuje svoje elektronické a protivzdušné obranné systémy, aby minimalizovala škody a eliminovala nebezpečenstvo, ktoré tieto drony predstavujú.

(mm)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok