Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli

Švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali na klimatickej demonštrácii v Bruseli spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi. Demonštranti vyzývali na ukončenie dotácií na fosílne palivá.

Greta Thunbergová prejav demonštrácia za ochranu klímy v Štokholme Greta Thunbergová prejav demonštrácia za ochranu klímy v Štokholme. Foto: TASR/AP

Podľa tlačovej agentúry Belga sa na okupačnom proteste v sobotu popoludní zúčastnilo približne 150 aktivistov. Skupina Zjednotení za klimatickú spravodlivosť (UCJ) pre DPA potvrdila, že zadržaných ešte v sobotu večer prepustili.

Thunbergovú už v minulosti dočasne zadržali počas protestov vo viacerých krajinách. Známou po celom svete sa stala svojimi „školskými štrajkami za klímu“, ktoré viedli k vzniku medzinárodného hnutia Piatky za budúcnosť.

Od útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael spred roka a následnom vojenskom zásahu Izraela v Pásme Gazy Thunbergová opakovane vyjadrila solidaritu s Palestínčanmi a obvinila Izrael z genocídy. Kritici ju obviňujú zo zaujatého postoja k vojne v Gaze a udalostiam, ktoré ju podnietili, dodala DPA s tým, že aktivistka mala v Bruseli na sebe palestínsku šatku.

(tasr, dpa)


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok