Izrael odovzdal Ukrajine systém včasného varovania pred raketovými útokmi

Ukrajina získala od Izraela moderný systém včasného varovania pred leteckými útokmi s názvom Tzeva Adom.

Fff9UH6WQAE6UX6 Michael Brodsky. Foto: X/Michael Brodsky

Uviedol to v rozhovore pre portál Zrkadlo týždňa izraelský veľvyslanec na Ukrajine, Michael Brodsky. Systém, ktorý dokáže detegovať štarty rakiet a dronov a s vysokou presnosťou vypočítať trajektórie a miesta dopadu, bol odovzdaný po mnohých mesiacoch spolupráce. 

Podľa veľvyslanca bola izraelská časť úlohy splnená, pričom zodpovednosť za implementáciu systému teraz prechádza na ukrajinskú stranu. Testovanie Tzeva Adom sa začalo už na jar 2023 a cieľom je ho nasadiť vo viacerých veľkých mestách na Ukrajine, aby pomohol obyvateľom včas reagovať na letecké útoky a zvýšiť ich bezpečnosť.

Brodsky sa vyjadril aj k otázke potenciálneho poskytnutia starších systémov Patriot, ktoré Izrael plánuje vyradiť. Zatiaľ však o tomto kroku nepadlo konečné rozhodnutie, pretože izraelské systémy protivzdušnej obrany sú stále potrebné na ochranu pred hrozbami z Iránu, Jemenu a Iraku.

Izrael sa od začiatku ruskej invázie zdráha poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc, vrátane Železnej kupoly, ktorú Kyjev žiadal. Tel Aviv zdôvodnil svoje rozhodnutie tým, že systém nebol určený na veľké územia a obáva sa, že by sa mohol dostať do rúk Iránu, ktorý podľa západných spravodajských služieb dodáva Rusku vojenské vybavenie.

(mm)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok