Macron telefonoval s Netanjahuom, potvrdil francúzsku podporu Izraela

Francúzsky prezident Emmanuel Macron viedol v nedeľu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom „úprimný" rozhovor o situácii na Blízkom východe.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na návštevu ÈR Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Oznámil to Macronov úrad s tým, že obaja lídri v telefonáte prijali svoje názorové rozdiely i želanie sa lepšie pochopiť.

Macron potvrdil solidárnosť Francúzska s Izraelčanmi, najmä obeťami útokov, rukojemníkmi v Pásme Gazy a ich rodinami. „Oddanosť Francúzska voči bezpečnosti Izraela je neochvejná,“ povedal Netanjahuovi. Dodal však, že dodávky zbraní, predlžovanie vojny v Gaze a jej rozšírenie do Libanonu neprinesú bezpečnosť Izraelčanom ani ďalším obyvateľom regiónu.

Obaja lídri spolu telefonovali po tom, ako Netanjahu v sobotu ostro kritizoval Macronove vyjadrenie o tom, že v rámci úsilia nájsť politické riešenie konfliktu by mali byť Izraelu zastavené dodávky zbraní používaných vo vojne v Gaze.

Netanjahu podľa svojej kancelárie v nedeľu Macronovi povedal, že obmedzenia voči Izraelu poslúžia len Iránu a jeho zástupným organizáciám.

„Práve tak, ako Irán podporuje všetky časti iránskej osi teroru, sa očakáva, že priatelia Izraela ho budú podporovať a nie na neho uvaľovať obmedzenia, ktoré len posilnia iránsky os zla,“ uviedol izraelský premiér.

Zdôraznil tiež, že vojenské operácie Izraela proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh vytvárajú príležitosť zmeniť situáciu v Libanone v prospech stability, bezpečnosti a mieru v celom regióne.

Lídri sa dohodli na pokračovanie v dialógu o tejto záležitosti počas pondelkovej návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Noëla Barrota v Izraeli.

(tasr)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok