Biden tento týždeň Nemecko nenavštívi, obáva sa hurikánu

Americký prezident Joe Biden odložil plánovanú návštevu Nemecka koncom tohto týždňa a následnú cestu do Angoly. Urobil tak pre silný hurikán Milton, ktorý sa blíži k štátu Florida.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa mal podľa agentúra DPA vo štvrtok v Berlíne stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Následne sa mal v spolkovej krajiny Porýnie-Falcko zúčastniť na samite o Ukrajine na americkej leteckej základni Remstein.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit vyhlásil, že odklad návštevy je poľutovaniahodný, ale Berlín rozumie aktuálnej situácii na Floride. „Biely dom nás o tom informoval vopred,“ dodal.

Úrad britského premiéra avizoval, že Keir Starmer napriek neúčasti Bidena v sobotu pricestuje do Berlína na rozhovory s lídrami Francúzska a Nemecka, aby rokoval o situácii na Ukrajine a Blízkom východe, píše agentúra Reuters.

Bidenova administratíva má vážne obavy z hurikánu smerujúceho do oblastí USA, ktoré len nedávno zasiahol hurikán Helene. Milton v uplynulých hodinách mierne zoslabol, ale stále dosahuje 4. kategóriu s rýchlosťou vetra 230 kilometrov za hodinu. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že tropický cyklón bude „podľa predpovedí aj naďalej extrémne nebezpečný“.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok