Izraelské sily zabili očakávaných nástupcov zosnulého vodcu Hizballáhu, tvrdí Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že degradovali schopnosti Hizballáhu a zlikvidovali tisíce teroristov "vrátane samotného Hasana Nasralláha a náhradníka Nasralláha a náhradníka tohto náhradníka".

Spojené štáty schválili predaj vojenského vybavenia pre Izrael za vyše 20 mld. dolárov Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters upozorňuje, že izraelský premiér priamo nemenoval eliminovaných možných nástupcov Nasralláha. Izraelský minister obrany Joav Galant skôr v utorok uviedol, že očakávaný nástupca Nasralláha Hášim Safí ad-Dín bol pravdepodobne „eliminovaný“.

„Hizballáh je dnes slabší než bol po mnohé mnohé roky,“ uviedol Netanjahu vo videopríhovore zameranom na Libanončanov.

Proiránske šiitskej hnutie začalo z Libanonu podnikať raketové útoky na Izrael vlani 8. októbra. Deň predtým, 7. októbra, palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na južný Izrael, v dôsledku čoho vypukla vojna v Pásme Gazy. Hizballáh uviedol, že útoky podniká na znak solidarity s Hamasom.

V dôsledku útokov Hizballáhu museli svoje domovy opustiť tisíce Izraelčanov na severe krajiny. Izrael nedávno spustil intenzívnu vojenskú operáciu proti cieľom Hizballáhu v Libanone, aby umožnil svojim obyvateľom návrat domov.

„Izrael má právo brániť sa. Izrael má tiež právo vyhrať a Izrael vyhrá,“ vyhlásil v utorok Netanjahu. Zároveň vyzval Libanončanov, aby si vzali späť svoju krajinu a vrátili ju na cestu mieru a prosperity. „Máte možnosť zachrániť Libanon predtým, ako spadne do priepasti dlhej vojny, ktorá povedie k deštrukcii a utrpeniu, aké vidíme v Gaze,“ cituje Netanjahuove slová agentúra AFP.

„Osloboďte svoju krajinu od Hizballáhu, aby táto vojna mohla skončiť… Ak to nespravíte, Hizballáh bude pokračovať v snahe bojovať s Izraelom z husto obývaných oblastí vo váš neprospech. Nezaujíma ho, či bude Libanon vtiahnutý do širšej vojny,“ uviedol izraelský premiér.

Dodal, že v dôsledku konania Hizballáhu trpia v Libanone kresťania, drúzovia a aj sunitskí a šiitskí moslimovia. „Nenechajte týchto teroristov, aby zničili vašu budúcnosť ešte viac, než už to urobili,“ uzavrel Netanjahu.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok