Tomáš Taraba predstavil spustenie troch nových výziev vo výške 87 miliónov eur

Minister životného prostredia predstavil mimoriadnu výzvu určenú pre majiteľov rodinných domov v oblastiach postihnutými povodňami, jednu výzvu pre nízkopríjmové domácnosti v regiónoch so zlou kvalitou ovzdušia a bežných žiadateľov o obnovu.

Snímka obrazovky 2024-10-09 o 12.40.25 Sprava Martina Šimkovičová (nominantka SNS), Tomáš Taraba (nominant SNS) a Richard Raši. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Majitelia rodinných domov zasiahnutých septembrovými povodňami budú môcť požiadať o finančný príspevok na obnovu domu, a to do výšky 22 800 eur a s možnosťou vyplatenia zálohy vo výške 7000 eur.

Výzva počíta okrem štandardných opatrení, ako zateplenie, výmena okien či kotla, aj s mimoriadnymi opatreniami, ako sú náklady na odčerpávanie vody, sanácia vlhkých konštrukcií, odstraňovanie plesní či opätovné omietanie.

Nevyhnutné bude podľa envirorezortu doložiť aspoň 25-percentnú úsporu energií. Podmienky výzvy aktuálne posudzuje Európska komisia. Spustenie podávania žiadostí sa očakáva do konca októbra.

Ďalej sa do výzvy Obnov dom mini 2 s alokáciou 24 miliónov eur môžu zapojiť nízkopríjmové rodiny, a to z 268 obcí v najznečistenejších oblastiach Banskobystrického a Košického kraja. Podmienkou je mať rodinný dom postavený pred rokom 2013 a príjem, ktorý rodine neumožňuje obnovu z vlastných zdrojov.

„Táto výzva je už spustená a majitelia rodinných domov môžu už dnes požiadať o príspevok až do výšky 10-tisíc eur a po splnení podmienok dostanú zálohou až do výšky 5000 eur,“ priblížilo ministerstvo.

Vysvetlilo, že vo výzve Obnov dom mini 2 sa tiež upravila výška ročného čistého príjmu na jedného člena domácnosti, ktorá za minulý rok nesmela presiahnuť sumu 8165,30 eura. Žiadosti je možné posielať do konca decembra 2024.

Ďalší žiadatelia, ktorí majú vyhotovenú projektovú dokumentáciu a obnovu svojho domu majú premyslenú, môžu získať finančný príspevok do výšky 19-tisíc eur. Pôjde podľa rezortu o štandardnú výzvu, ktorá bude viackolová. Podmienky výzvy budú zverejnené začiatkom novembra a spustenie podávania žiadostí sa očakáva v priebehu decembra, uviedlo MŽP.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok