Alexander Novak avizoval, že krajiny EÚ chcú naďalej čerpať ruský plyn cez Ukrajinu

Ruský vicepremiér povedal, že existujú návrhy od partnerov z Európskej únie na pokračovanie dodávok ruského plynu potrubím cez Ukrajinu aj po skončení terajšej dohody o tranzite. Ale lopta je podľa neho na strane Ukrajiny a EÚ.

Poh¾ady na Bratislavu z Bratislavského hradu Na snímke pohľad z Bratislavského hradu na rafinériu Slovnaft, Starý most a rieku Dunaj. V Bratislave 7. novembra 2023. Foto: Dano Veselský/TASR

Rusko aj napriek vojne naďalej prepravuje plyn potrubím cez Ukrajinu do iných európskych krajín. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ tento týždeň povedal, že Kyjev nepredĺži dohodu o tranzite plynu s Ruskom, ktorá uplynie na konci roka 2024.

Novak v stredu vyhlásil, že Rusko je ochotné pokračovať v dodávkach plynu aj po konci zmluvy. „Opakovane sme vyjadrili svoj postoj, že lopta je na strane, povedzme, našich nákupných partnerov, a teda aj našich kolegov z Ukrajiny, cez ktorú sa tranzit realizuje,“ povedal novinárom vicepremiér. „Plyn máme, budeme ho dodávať,“ dodal.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu od začiatku vojny vo februári 2022 dramaticky klesli, čo prinútilo EÚ znížiť svoju závislosť od ruských energií. Ale krajiny ako Slovensko, Rakúsko a Česká republika naďalej dostávajú ruský plyn.

(tasr, reuters)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok