Rusko vykázalo prvý rozpočtový prebytok od roku 2022

Rusko očakáva tržby ropy a plynu „nad základnou úrovňou" aj nasledujúce mesiace v roku 2024.

Bankovky rubľa. Foto: TASR/AP Bankovky rubľa. Foto: TASR/AP

Rusko vykázalo za prvých deväť mesiacov 2024 rozpočtový prebytok, prvý od roku 2022. Prispeli k tomu vyššie ceny ropy.

Konkrétne, rozpočtový prebytok Ruska za deväť mesiacov do konca septembra 2024 predstavoval 1,58 miliardy eur alebo jednu desatinu percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Oznámilo to v stredu ministerstvo financií.

V rovnakom období predchádzajúceho roka malo Rusko deficit 0,8 percent HDP. Ministerstvo informovalo, že rozpočtové príjmy z ropy a zemného plynu v období január až september vzrástli o 49,4 percent v dôsledku vyšších cien ropy, hlavnej ruskej exportnej komodity.

Celkovo sa rozpočtové príjmy za prvých deväť mesiacov 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 33,2 percent. Neenergetické tržby pritom vzrástli o 26,9 percent. Celkové výdavky v sledovanom období stúpli o 23,3 percent, najmä v dôsledku vysokých nákladov na vojnu na Ukrajine.

Ministerstvo predložilo 30. septembra parlamentu na prerokovanie návrh budúcoročného rozpočtu a upravilo tohtoročné čísla, pričom sa výdavky oproti pôvodnému plánu zvýšili o 7,5 percent. Deficit za celý rok by mal byť 1,7 percent HDP.

(tasr, reuters)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok