Na poslanca Szalaya podali trestné oznámenie pre očkovanie počas pandémie

Trestné oznámenie podal lekár Peter Lipták v súvislosti s očkovaním na štadióne Tehelné pole v Bratislave.

12. a13. schôdza Národnej rady SR Tomáš Szalay (SaS). Foto: Martin Baumann/TASR

Generálna prokuratúra SR sa zaoberá trestným oznámením na lekára Bratislavského samosprávneho kraja a poslanca Národnej rady SR Tomáša Szalaya (SaS) v súvislosti s očkovaním proti COVID-19 počas pandémie.

Szalay reagoval, že zatiaľ čo sa kraju podarilo vybudovať najväčšie očkovacie centrum na Slovensku, Lipták šíril „bludy“. Samospráva deklarovala, že za poslancom stojí.

Lipták trestné oznámenie zverejnil na svojom blogu. Poukazuje v ňom na to, že Szalay cielene zhromažďoval ľudí a vystavoval ich riziku nákazy. Podotkol, že išlo o očkovanie mRNA vakcínami, pričom v tom čase neexistovali žiadne relevantné dôkazy o ich bezpečnosti.

Szalay upozornil, že Lipták argumentuje, že očkovanie je eugenicko-genetická zbraň, čo vraj jednoznačne potvrdil aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár.

Predseda BSK Juraj Droba podľa hovorkyne samosprávy Lucie Forman za Szalayom stojí. „Aj vďaka iniciatíve a snahe pána Szalaya vytvoril BSK najväčšie očkovacie centrum proti koronavírusu na Slovensku s dennou kapacitou až 5000 očkovaných. Tam, kde štát zlyhával, župa robila konkrétne opatrenia na pomoc ľuďom,“ povedala pre TASR.

Pripomenula, že vakcíny dodalo ministerstvo zdravotníctva a boli plne registrované. „Plynulý proces očkovania, vysoký hygienický štandard, najmodernejšia vzduchotechnika s filtráciou vzduchu – to všetko pomohlo zvýšiť zaočkovanosť obyvateľov Bratislavského kraja. Celkovo sme podali vyše 400-tisíc vakcín. Konšpiračné postavičky ako pseudodoktor Lipták patria iba tak do komiksu a nemali by dostávať žiadny priestor v slušných médiách,“ uzavrel Droba.

(tasr)