EÚ schválila 35 miliárd eur pomoci Ukrajine zo zmrazených ruských aktív

Cieľom finančnej pomoci je vyjsť v ústrety naliehavým finančným potrebám Ukrajiny, ktoré sa zvýšili v dôsledku zosilnenej agresie Ruska.

Ruská armáda potvrdila dobytie mesta Vuhledar na východe Ukrajiny KK11 archív Vuhledar - Na archívnej snímke z 25. februára 2023 zničené auto pred obytným domom AP Photo/Evgeniy Maloletka

Členské štáty v Rade EÚ dosiahli dohodu o balíku finančnej pomoci Ukrajine vrátane mimoriadnej pôžičky vo výške až 35 miliárd eur a na mechanizme spolupráce v oblasti úverov, ktorý podporí Ukrajinu pri splácaní už poskytnutých pôžičiek až do výšky 45 miliárd eur poskytnutých EÚ a partnermi zo skupiny G7.

Splatenie mimoriadneho úveru makrofinančnej pomoci a bilaterálnych pôžičiek od partnerov G7 bude zabezpečené prostriedkami pochádzajúcimi z výnosov zo zmrazených ruských štátnych aktív. Tie boli zmrazené krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo inváziu na Ukrajinu.

(tasr,reuters)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok