Donald Trump vylúčil druhú prezidentskú debatu s Kamalou Harrisovou

Týmto odmietnutím Trump reagoval na ponuku televízie Fox News, ktorá koncom októbra chcela usporiadať debatný súboj kandidátov volieb vypísaných na 5. novembra.

Snímka obrazovky 2024-09-11 o 7.51.16 Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Republikánsky exprezident a demokratická viceprezidentka, ktorých súboj o Biely dom bude veľmi tesný, debatovali v televíznom štúdiu v rámci predvolebnej kampane len raz, v septembri. Napriek návrhom viacerých spravodajských médií zorganizovať im debatu, sa však pred voľbami už nestretnú.

Trump v stredu príspevku na svojej platforme Truth Social Media argumentoval, že na debatu je veľmi neskoro, pretože sa už začalo predčasné hlasovanie. Dodal navyše, že „Kamala včera jasne povedala, že nebude robiť nič iné ako Joe Biden, takže nie je potrebná žiadna debata.“

Harrisová predtým vyzvala Trumpa na diskusiu, ktorú by spravodajská televízia CNN usporiadala 23. októbra, ale bývalý prezident to odmietol. Je totiž presvedčený, že diskutovať znova nemusí, keďže 10. septembra nad Harrisovou dominoval. „Vyhral som posledné dve debaty, jednu s podvodníkom Joeom a druhú s klamárkou Kamalou,“ povedal. Podľa mnohých pozorovateľov však v televíznom dueli zvíťazila Harrisová.

Prieskumy verejnej mienky v kľúčových štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku hlasovania 5. novembra, predpovedajú Trumpovi a Harrisovej vyrovnané šance – a to aj napriek sérii bezprecedentných udalostí počas kampane, akou bolo odsúdenie Donalda Trumpa za trestný čin, dva pokusy o atentát na jeho osobu i odstúpenie súčasného prezidenta Joea Bidena z boja o Biely dom.

(afp, tasr)