Kamenický ukázal návrh rozpočtu. Do zdravotníctva pôjde takmer 10 miliárd eur

Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického zo Smeru predstavilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Už v pondelok 14. októbra bude o dokumente, ktorý sumarizuje rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky, rokovať tripartita.

Zaèala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády Ladislav Kamenický. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 percenta a v roku 2027 na 3 percentá HDP.

Uplynulé dni politici hlavne z vládnej SNS opakovane spomínali potrebu lepšej kontroly nad míňaním financií v rezorte zdravotníctva. Nový minister Kamil Šaško (Hlas) vo štvrtok v Prezidentskom paláci zdôrazňoval, že bude dbať o to, aby sa každé euro v zdravotníctve investovalo správne.

Podľa aktuálneho návrhu rozpočtu výdavky na zdravotníctvo v roku 2025 dosiahnu 9,6 miliardy eur. Medziročne narastú o 691 miliónov eur, teda o 7,76 percenta. Celkové výdavky v sektore zdravotníctva pozostávajú najmä z výdavkov verejného zdravotného poistenia, z výdavkov kapitoly ministerstva zdravotníctva a z prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti.

Pokiaľ ide o výdavky na obranu na budúci rok, rozpočtované sú vo výške dvoch percent HDP. Pôjde o sumu 2,78 miliardy eur a predstavujú medziročný nárast 167 miliónov eur.

Ministerstvo financií očakáva, že hospodárenie verejnej správy v tomto roku skončí oproti schválenému rozpočtu lepšie o 250 miliónov eur. Schodok tak dosiahne 7,6 miliardy eur alebo 5,8 percenta HDP.

Na dosiahnutie plánovaného postupného poklesu deficitu je potrebné podľa rezortu financií do roku 2027 predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 1,9  percenta HDP.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy majú budúci rok dosiahnuť 59,9 miliardy eur a výdavky sa rozpočtujú v objeme 66,5 miliardy eur

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má v roku 2025 dosiahnuť 6,4 miliardy eur. Celkové príjmy štátu sa plánujú na úrovni 27,6 miliardy eur a celkové výdavky v sume 34 miliárd eur.

V roku 2024 by sa mal verejný dlh zvýšiť na 58,9 percenta HDP. Príčinou je deficit verejných financií v tomto roku popri ustupujúcej inflácii. Dynamika rastu dlhu sa však podľa rezortu financií v nasledujúcom období stabilizuje okolo úrovne 60 percent HDP, a to najmä vďaka konsolidácii verejných financií.

(tasr, su)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok