Fico po stretnutí s výrobcami potravín: Zníženie DPH sa na konci dňa musí ukázať

Predseda vlády pripomenul, že aj pred viac ako dvoma týždňami stretnutie s predstaviteľmi slovenského obchodu ukázalo, že je v záujme všetkých, aby sa od januára 2025 sadzba päť percent DPH na základné potraviny preniesla do cien pre spotrebiteľa.

fico Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Predstavitelia obchodu nás správne požiadali, aby sme rozšírili okruh ľudí, s ktorými treba hovoriť. Dnes (v piatok 11. októbra, pozn. red.) sme sa stretli prakticky všetci – od prvovýrobcov cez potravinárov, spracovateľov potravín až po samotný obchod,“ podotkol Robert Fico (Smer).

„Apelovali sme na predstaviteľov celej tejto vertikály, že pri základných potravinách, ktoré sú predmetom zníženia dane na päť percent, budeme požadovať prenesenie do cien. Môžem konštatovať, že je spoločný záujem a všetci zainteresovaní chcú urobiť všetko preto, aby sa zníženie na päť percent na konci dňa ukázalo,“ spresnil premiér.

Priznal, že všetci majú svoje argumenty – obchodníci tvrdia, že pracujú s cenou bez DPH, spracovatelia a prvovýrobcovia hovoria o zvýšení vstupov.

„Stretneme sa ešte pred mojím odchodom do Číny, niekedy v posledný októbrový týždeň, kde by sme šli do podrobných vecí,“ uviedol Fico s tým, že bude potrebná aj prítomnosť predstaviteľov Štatistického úradu SR. „Venujeme tomu pozornosť, ale všetci hovoríte o 23-percentnej DPH, nikto o päťpercentnej.“

Atmosféru na okrúhlom stole zhodnotil ako konštruktívnu. Tiež uviedol, že všetci prítomní si uvedomili podiel zodpovednosti, pokiaľ ide o ceny. „Verím, že ďalšie rokovania, ktoré budú, budú viesť k tomu, prečo sme týchto ľudí dnes aj volali,“ konštatoval predseda vlády.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidiek Richard Takáč (Smer) poďakoval zúčastneným, ako aj premiérovi, že nad týmto „prevzal záštitu“. „Ak budeme takto ďalej pokračovať, výsledky od januára prídu. Na ministerstve intenzívne rokujeme,“ zdôraznil.

V rámci konsolidačného balíka sa upravila sadzba DPH – zatiaľ čo základná sa zvýšila z 20 na 23 percent, na všetky potraviny bude od januára platiť sadzba 19 percent. Na vybrané základné potraviny, ako aj na učebnice, knihy, lieky či služby v gastronómii a ubytovacie služby sa daň upraví z teraz platných desať na päť percent.

(max)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok