Ruská federácia obvinila šéfa SBU z organizovania teroristických útokov na Krymský most

Obvinenie smeruje voči Vasilijovi Maljukovi za incidenty, ktoré sa odohrali v rokoch 2022 a 2023.

Na snímke vrtuľníky hasia požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke vrtuľníky hasia požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Maljuk zohral kľúčovú úlohu v oboch útokoch, ktoré spôsobili na moste vážne škody a vyžiadali si aj obete na životoch, informuje ruská tlačová agentúra TASS.

V júli 2023 útok dronov na Krymský most zabil dvoch dospelých a zranil dieťa, pričom došlo k poškodeniu mostnej infraštruktúry. Vyšetrovatelia tvrdia, že Maljuk organizoval tento útok a jeho účasť je podľa nich potvrdená výsledkami operatívneho pátrania. 

Okrem toho Maljuk čelí obvineniam z útoku z októbra 2022, pri ktorom vybuchol kamión, spôsobil rozsiahly požiar a zrútenie dvoch mostných polí. Tento útok si vyžiadal štyri obete.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň požiadalo ukrajinské orgány o zatknutie a vydanie Maljuka, ktorý zodpovednosť za organizáciu útokov priznal.

(mm)