Biden najprv návštevu Nemecka zrušil pre hurikán, teraz sa tam chystá opäť

Hlava Spojených štátov Nemecko navštívi najbližší piatok. Odvolávajúc sa na zdroje o tom informoval denník Spiegel a agentúra DPA. Joe Biden sa má stretnúť s kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Trump je ochotný obetova demokraciu, len aby sa opä dostal k moci Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident pôvodne plánoval v Nemecku stráviť dva a pol dňa. Súčasťou programu bola aj jeho účasť na samite o vojenskej pomoci pre Ukrajinu na americkej základni Ramstein v západnom Nemecku. Ten sa však pre Bidenovu neúčasť neuskutočnil. Plány amerického prezidenta zmaril hurikán Milton, ktorý vyčíňal na Floride.

Návšteva Nemecka bola pôvodne spojená aj s viacerými formálnymi a ceremoniálnymi podujatiami. Spiegel však uvádza, že program bol značne zredukovaný. Napriek oklieštenému programu však má nemecký prezident v úmysle Bidenovi odovzdať štátne vyznamenanie Záslužný rád Nemeckej spolkovej republiky za jeho prínos k rozvoju nemecko-amerického priateľstva.

Agentúra DPA pripomína, že pôjde o prvú bilaterálnu návštevu Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia. Doteraz krajinu navštívil iba v rámci rôznych multilaterálnych stretnutí.

(tasr)