Spor medzi Kanadou a Indiou sa vyostruje. Na obvinenia z vraždy doplatili diplomati

Premiér Kanady Justin Trudeau uviedol, že vyhostili indických veľvyslancov s diplomatmi po tom, čo polícia prišla s "dôveryhodnými obvineniami", že indickí agenti boli priamo zapojení do zabitia sikhského separatistu Hardeepa Singha Nijjara.

Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Hardeep Singh Nijjar bol kanadský Sikh zapojený do hnutia Khalistan, ktoré požaduje nezávislý sikhský štát. Narodil sa v Indii, no v polovici 90. rokov emigroval do Kanady, kde ho minulý rok zavraždili.

Kanadská polícia obvinila indických agentov z účasti na „vraždách, vydieraní a násilných činoch“ a zo zamerania sa na prívržencov prokhalistanského hnutia, ktoré sa usiluje o samostatnú vlasť pre sikhov v Indii. Píše BBC.

Dillí však tieto obvinenia odmietlo ako „absurdné“ a obvinilo kanadského premiéra Trudeaua z podnecovania veľkej kanadskej komunity Sikhov za účelom politického zisku.

Trudeau v pondelok popoludní v v televízii uviedol, že India urobila „zásadnú chybu“ pri podpore trestných činov v Kanade a jeho vláda musela konať.

India všetky obvinenia rázne poprela a tvrdila, že Kanada neposkytla žiadne dôkazy na podporu svojich tvrdení. Kanade tiež adresovala požiadavku, aby stiahla desiatky diplomatických zamestnancov a pozastavila vízové služby. Šesť kanadských diplomatov, vrátane úradujúceho vysokého komisára, India požiadala o opustenie štátu.

(max)