Irán je v prípade izraelského útoku pripravený na rozhodnú odpoveď

Teherán je pripravený na rozhodnú odpoveď, ak Izrael zaútočí na Irán v odvete za nedávny raketový úder. Povedal to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

GWx6EiLXoAAp2TU Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. Foto: X

Teherán je pripravený na „rozhodnú a poľutovaniahodnú“ odpoveď, ak Izrael zaútočí na Irán v odvete za raketový úder zo začiatku októbra. Povedal to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

„Irán vynakladá maximálne úsilie na ochranu mieru a bezpečnosti v regióne a je plne pripravený na rozhodnú a poľutovaniahodnú reakciu na akékoľvek dobrodružstvo“ zo strany Izraela, citovalo Arákčího ministerstvo zahraničných vecí.

Irán podporuje palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vlani v októbri zaútočilo na Izrael, čím vypukla vojna v Pásme Gazy a eskalovalo napätie na Blízkom východe.

Šéf iránskej diplomacie v telefonáte vyzval OSN, aby využila svoje zdroje na „zastavenie zločinov a agresií izraelského režimu a poslala humanitárnu pomoc do Libanonu a Pásma Gazy“.

Izrael prisľúbil Teheránu odpoveď za rozsiahly iránsky raketový útok z 1. októbra. Úder bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet zo zhruba 200 vystrelených balistických rakiet.

Išlo o druhý priamy iránsky úder na Izrael. Teherán v apríli vypálil na Izrael rakety a drony v reakcii na izraelský letecký útok na iránsky konzulát v Damasku.

Izraelský minister obrany Joav Galant minulý týždeň vyhlásil, že odveta za iránsky raketový útok na Izrael bude „smrtiaca, presná a prekvapujúca“. „Nebudú rozumieť, čo sa stalo a ako sa to stalo, uvidia výsledky,“ povedal.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok