Odborové združenie sestier: Vládna moc vyháňa od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) odmieta akýkoľvek zásah do zákona týkajúceho sa miezd zdravotníkov. Jeho predsedníčka Monika Kavecká tak reagovala na ponúknutý kompromis ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas).

predstavenia novej konfederácie odborov Spoloèné odbory Slovenska Monika Kavecká. Foto: TASR/Pavol Zachar

Šéf rezortu zdravotníctva v piatok informoval, že miezd sestier a záchranárov by sa konsolidácia dotknúť nemala, lekárom by sa mal rast platov spomaliť z pôvodne dohodnutých 9,7 percenta na 6,4. Predtým konsolidácia počítala s trojpercentným rastom.

„Dnešným rozhodnutím vyháňa vládna moc od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky, pretože tam, kde chýbajú lekári, nie je miesto ani pre sestry. Tým vládna moc ukázala, že si neváži a nemá záujem o prácu sestier a pôrodných asistentiek. O vysoko odbornú prácu slovenských sestier je v okolitých krajinách obrovský záujem a vyhnaniu zo Slovenska sa potešia okolité krajiny. Najsmutnejšie na tom je, že utrpí kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o slovenského pacienta,“ vyhlásilo odborové združenie sestier.

Prezident Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov. To Šaško predstavil jemu aj verejnosti v piatok doobeda. Na platy zdravotníkov vyrokoval dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Kritizovali najmä zmeny v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorými sa mali spomaliť rasty ich platov.

Šaško rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok