Porota v Británii vyhlásila za nevinného policajta, ktorý zastrelil černocha

Britského policajta Martyna Blakea porota v pondelok po trojtýždňovom súdnom pojednávaní oslobodila od obžaloby z vraždy černocha, ktorého zastrelil pred dvoma rokmi v Londýne. Jeho vražda vyvolala veľké protesty miestnej černošskej komunity.

Policajti zadržali muža po náleze troch tiel v Nottinghamu Ilustračná snímka britskej polície. Foto: TASR/AP

Blake na súde vyhlásil, že je nevinný v prípade vraždy neozbrojeného Chrisa Kaba, ktorý zomrel na následky postrelenia hlavy v septembri roku 2022 vo štvrti Streatham na juhu Londýna.

Kabu zastrelili po tom, čo polícia zastavila jeho auto, ktoré sa deň predtým objavilo na mieste streľby v inej časti Londýna. Auto obkľúčili policajné zložky, ktorým sa Kaba pokúsil ujsť. Blake ho následne zastrelil cez čelné sklo.

Prokurátor Tom Little na začiatku procesu porotcom povedal, že Blakeovo rozhodnutie zastreliť Kabu „nebolo rozumne odôvodnené alebo ospravedlniteľné“. Blakeova obhajoba však tvrdí, že strieľal, pretože situáciu vyhodnotil ako nebezpečnú pre svojich kolegov, ktorí by v prípade nekonania boli vystavení ohrozeniu.

(tasr, reuters, ap)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok