ISW: Rusi na Ukrajine systematicky páchajú vojnové zločiny

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že ruskí vojaci údajne popravujú zajatcov, ktorí sa dobrovoľne vzdali a používajú chemické zbrane v rozpore s Dohovorom o chemických zbraniach.

vojaci1 Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: Twitter

„Ukrajinskí predstavitelia 21. októbra oznámili, že ruské sily 18. októbra popravili dvoch neozbrojených ukrajinských vojnových zajatcov pri Selydove v Doneckej oblasti tak, že ich zastrelili z bezprostrednej blízkosti, keď boli spútaní,“ citoval aktualizáciu ISW portál Ukrajinská pravda.

Týmto správaním ruská armáda porušuje Ženevský dohovor o vojnových zajatcoch, „ktorý zakazuje neľudské zaobchádzanie s vojnovými zajatcami“, prízvukoval ISW.

Nemenovaný ruský vojnový bloger 20. októbra „otvorene tvrdil, že ruské sily používajú proti ukrajinským vojakom chlórpikrín“, čo je pesticíd používaný proti škodcom v pôde. Látka vo vojenskom použití – ktoré zakazuje Dohovor o chemických zbraniach – dráždivo pôsobí na pľúca, oči a pokožku. ISW pripomenul, že Rusko je signatárom zmieneného dohovoru.

„Ukrajinskí predstavitelia už skôr informovali, že ruské sily čoraz častejšie vybavujú granáty chlórpikrínom,“ dodal ISW. Nasadenie týchto látok zhodnotil ako prejav „nízkej úrovne disciplíny“, pričom „poľní velitelia nerobia nič, aby zabránili svojim podriadeným v takomto zločinnom správaní, alebo ich možno dokonca podporujú“.

(sab)


Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok