AP: Izrael plánuje odrezať severnú tretinu Pásma Gazy od potravín a vody

Takzvaný Plán generálov navrhuje zastavenie humanitárnej pomoci prúdiacej do severnej časti enklávy s cieľom vyhladovať militantov hnutia Hamas. Palestínski civilisti, ktorí by nechceli či nemohli opustiť túto zónu, by však tiež boli terčom.

rafah, gaza Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v Pásme Gazy 6. mája 2024. Foto: TASR/AP/Ismael Abu Dayyah

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua podľa informácií agentúry AP tento plán „skúma“. Oproti predošlým výzvam na evakuáciu – posledný vyhlásil Tel Aviv v nedeľu – by však príkaz na evakuáciu z dielne generálov vo výslužbe nariadil týždeň na vysťahovanie všetkých Palestínčanov zo severnej tretiny Pásma vrátane mesta Gaza pred vyhlásením oblasti za „uzavretú vojenskú zónu“.

Tých, ktorí by zostali, by Obranné sily Izraela (IDF) považovali za militantov, pripomenula AP s tým, že podľa vojenských predpisov by ich mohli vojaci IDF zabíjať. Taktiež by im armáda odoprela jedlo, vodu, lieky či palivo, citovala agentúra z kópie Plánu generálov, ktorú jej poskytol „hlavný architekt“ generálmajor Giora Eiland.

Ten pre AP povedal, že takýto násilný plán je „jediným spôsobom“, ako zlomiť vôľu hnutia Hamas na severe Pásma Gazy a vyvinúť naň tlak v otázke prepustenia rukojemníkov.

Plán tiež oprávňuje Izrael, aby si udržal kontrolu nad severnou časťou enklávy „na neurčito“ a snažil sa o vytvorenie civilnej správy bez politickej účasti Hamasu.

Izraelský kabinet sa podľa informácií AP zatiaľ nerozhodol o realizácii Plánu generálov.

Na otázku AP, či príkazy na evakuáciu v severnej časti Pásma Gazy znamenajú prvú fázu Plánu generálov, hovorca IDF podplukovník Nadav Šošani odpovedal, že nie. „Takýto plán sme nedostali,“ reagoval.

Jeden z predstaviteľov IDF však povedal, že časti plánu sa už realizujú, pričom nešpecifikoval, ktoré to sú. Druhý predstaviteľ povedal, že Netanjahu „čítal a študoval“ plán, „ako mnohé plány, ktoré sa k nemu dostali počas vojny“, ale nepovedal, či niečo z neho bolo prijaté.

V nedeľu Izrael začal ofenzívu proti Hamasu v utečeneckom tábore Džabalíja severne od mesta. Množstvo pomoci, ktorá sa dostáva na sever, sa podľa OSN od 1. októbra výrazne znížilo.

Americké ministerstvo zahraničia „dôrazne odmieta“ akýkoľvek plán, ktorý by počítal s priamou okupáciou Pásma Gazy. Plán generálov sa tiež stal terčom kritiky izraelských ľudskoprávnych organizácií, ktoré ho považujú za porušenie medzinárodného humanitárneho práva, a varovali, že niektoré jeho časti už Izrael implementuje.

(sab)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok