Británia a Nemecko podpísali obranný pakt proti ruskej agresii

Nemecké vojenské lietadlá zamerané na vyhľadávanie ponoriek budú dohliadať na severný Atlantický oceán zo základne v Škótsku, vyplýva to z nového obranného paktu, ktorý uzavrelo Nemecko s Britániou v stredu v Londýne.

Rozsiahle vojenské cvièenia Nordic Response 24 v severnej Európe Nemecký minister obrany Boris Pistorius. Foto: TASR/AP

Predstavitelia oboch krajín uvádzajú, že ide o prvý takýto obranný pakt uzavretý medzi dvomi členmi NATO s cieľom posilniť európsku bezpečnosť proti rastúcej ruskej agresii. Dohoda zároveň prichádza v čase, keď sa vojna na Ukrajine zintenzívňuje a Kyjev i jeho spojenci sa obávajú výsledku novembrových prezidentských volieb v USA.

„V nebezpečnejšom svete sú spojenci našou strategickou silou a my musíme spoločne urobiť viac,“ ozrejmil britský minister obrany John Healey na tlačovej konferencii s nemeckým rezortným partnerom Borisom Pistoriusom v Londýne.

Podľa dohody podpísanej ministrami by mali nemecké lietadlá zamerané na protiponorkový boj pravidelne lietať zo škótskej vojenskej základne a hliadkovať v severnom Atlantickom oceáne. Spojenci budú užšie spolupracovať aj pri ochrane dôležitých podmorských káblov v Severnom mori.

Nemecko a Británia tiež informujú, že budú spolupracovať na vývoji zbraní dlhého doletu, ktoré sa dostanú ďalej ako britské rakety typu Storm Shadow.

„Bezpečnosť v Európe nesmieme považovať za samozrejmosť,“ povedal Pistorius. „Rusko vedie vojnu proti Ukrajine, výrazne zvyšuje výrobu zbraní a opakovane podniká hybridné útoky na našich partnerov vo východnej Európe,“ zdôraznil minister a dodal, že spojenci NATO si to uvedomujú a sú odhodlaní zlepšiť svoj obranný potenciál.

(tasr, ap)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok