Gruzínsky líder na volebnom mítingu zopakoval zámer zakázať opozičné strany

V krajine sa už túto sobotu uskutočnia parlamentné voľby rozhodujúce pre smerovanie krajiny.

Bidzina Ivanišvili Bidzina Ivanišvili. Foto: TASR/AP

Gruzínsky oligarcha a zakladateľ vládnej strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili v stredu opätovne prisľúbil zákaz opozičných strán, pokiaľ jeho strana zvíťazí v parlamentných voľbách. Tie sa uskutočnia už túto sobotu.

Tisíce ľudí sa v stredu zhromaždili na Námestí slobody v Tbilisi. Keď však začal rečniť Ivanišvili, dav sa podľa agentúry Reuters začal výrazne zmenšovať. K svojim priaznivcom prehovoril spoza nepriestrelného skla.

Ak Gruzínsky sen získa väčšinu v parlamente, prinúti opozičné strany „zodpovedať sa za vojnové zločiny spáchané na obyvateľstve Gruzínska,“ vyhlásil Ivanišvili. Nešpecifikoval však, akých zločinov sa opozičné strany dopustili.

Sobotňajšie parlamentné voľby považujú pozorovatelia zo zahraničia za test toho, či si krajina zachová svoju prozápadnú orientáciu. Ivanišvili označil sobotňajšie voľby za existenčný boj, ktorý má zabrániť tomu, Západ dotlačil Gruzínsko do priameho konfliktu s Moskvou. Obvinil taktiež viacerých opozičných kandidátov z podnecovania revolúcie a chaosu v Gruzínsku.

Reuters pripomína, že Ivanišvili sa na verejnosti objavuje iba sporadicky. Je však považovaný za najmocnejšieho muža v Gruzínsku. Jeho majetok agentúra Bloomberg odhaduje na viac ako sedem miliárd dolárov. V roku 2012 založil Gruzínsky sen, dnes je jeho čestným predsedom. V roku 2012 zvíťazil v parlamentných voľbách a stal sa gruzínskym premiérom. Vo funkcii strávil rok a následne sa na viacero rokov z aktívnej politiky stiahol.

Gruzínsky sen nedávno schválil zákony obmedzujúce činnosť mimovládnych organizácií a médií, ktoré dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia, a intenzívne bojuje proti takzvanej LGBT propagande. Tieto i ďalšie kroky podnietili Brusel a Washington k represívnym opatreniam: EÚ zmrazila vstup Gruzínska do bloku, zatiaľ čo Washington uvalil sankcie na niektorých najvyšších predstaviteľov krajiny.

(tasr)