Talianski fašisti bojovali pri El Alameine za slobodu, tvrdí talianske ministerstvo

Talianska pravicová vláda čelí kritike po tom, ako ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení k výročiu bitky pri El Alameine označilo talianskych fašistických vojakov za hrdinov, ktorí bojovali za slobodu svojej krajiny.

pexels-maria-lucia-p-sampaio-16133334 Talianska zástava. Foto: Pexels.com

Toto vyhlásenie je považované za značne kontroverzné, keďže historické fakty jasne ukazujú, že talianski vojaci vtedy bojovali za fašistický režim a za záujmy nacistického Nemecka.

Opozícia a časť verejnosti vyhlásenie ostro kritizujú, argumentujúc, že ide o nepravdivé a romantizujúce vykreslenie historických udalostí. Tvrdia, že talianski vojaci boli skôr obeťami fašistického režimu než jeho hrdinami.

Pri El Alameine v októbri 1942 Briti a ich spojenci pod velením generála Bernarda Montgomeryho porazili spojené sily fašistického Talianska a nacistického Nemecka vedeného generálom Erwinom Rommelem.

Šlo o jednu z kľúčových bitiek africkej kampane, ktorá sa v roku 1943 skončila kompletným vytlačením nemeckých síl z kontinentu.

(bra)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok