Tarabova novela je zrejme zbytočná, medvede strieľajú podľa pôvodného zákona

Iniciatíva My sme les poukázala na nezrovnalosti v tvrdeniach šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nom. SNS) a ministerstva životného prostredia. Týkajú sa eliminácie medveďov na Slovensku.

Snímka obrazovky 2024-10-10 o 8.18.15 Medvedica s mláďaťom v ZOO v Košiciach 19. apríla 2024. Foto: František Iván/TASR

„Slovensko má vďaka legislatívnym zmenám, ktoré som inicioval na vláde a v parlamente pred pár mesiacmi, dostatočné efektívne nástroje, ktoré sú v súlade aj so smernicou EÚ, aby sme medvede predstavujúce riziko pre ľudí vedeli rýchlo eliminovať. Jediné čo sa vyžaduje pre zrýchlené konania, mať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Takto už bolo eliminovaných vyše 71 medveďov,“ napísal Taraba v nedeľu.

Ako však tvrdí My sme les na sociálnej sieti, novela zákona o ochrane prírody a krajiny „nadobudla platnosť v júni tohto roka“. Do jednej z právnych noriem sa doplnil dôvod na povolenie výnimky z ochrany chránených druhov, a to vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s nežiaducim výskytom medveďa hnedého.

„Podľa oficiálnej odpovede ministerstva životného prostredia však ministerstvo ku dňu 09.09.2024 nevydalo žiadnu výnimku na odstrel medveďa hnedého. Mesiac predtým, ku dňu 09.08.2024, však bolo odstrelených už 46 medveďov,“ vysvetľuje organizácia.

Ochrancovia prírody spresňujú, že argumentácia ministra životného prostredia, že „71 medveďov bolo zastrelených na základe novely zákona“ tak evidentne nesedí.

„Väčšina, ak nie všetkých 71 medveďov, bolo zastrelených na základe ustanovení zákona, ktoré Tomáš Taraba v minulosti verejne kritizoval, a ktoré boli platné aj pred jeho nástupom na ministerstvo,“ dodali.

„Ukazuje sa, že Tarabova novela zákona bola úplne zbytočná,“ uzavrel Marek Kuchta z iniciatívy My sme les.

(max)