Po náraze kontajnerovej lode do diaľničného mosta zomrelo šesť ľudí, majiteľ zaplatí škodu

K dohode medzi majiteľom a prevádzakovateľom kontajnerovej lode Dali a ministerstvom spravodlivosti USA prišlo takmer sedem mesiacov po incidente.

GasJ_PUXkAAfc_I

Spoločnosti Grace Ocean Private a Synergy Marine Private, ktoré sídlia v Singapure, súhlasili s tým, že zaplatia takmer 102 miliónov dolárov (vyše 94 miliónov eur) ako náhradu škody. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že na oplátku stiahne svoju žalobu požadujúcu náhradu vo výške viac ako 103 miliónov dolárov.

Peniaze dostane americké ministerstvo financií a ďalšie federálne úrady, ktoré nehoda priamo ovplyvnila alebo sa podieľali na odstraňovaní jej následkov. Dohodu ešte musí schváliť súd, pripomína DPA.

Kontajnerová loď Dali narazila 26. marca do nosného piliera viac ako 2,5 kilometra dlhého diaľničného mosta Francis Scott Key Bridge po tom, čo pre výpadok prúdu nebola schopná manévrovať. Most sa po náraze zrútil. Zahynulo pritom šesť robotníkov, ktorí ho opravovali.

Vrak lode, s ktorým sa nedalo pohnúť, blokoval vstup do prístavu v Baltimore niekoľko mesiacov. Ministerstvo spravodlivosti v septembri zažalovalo obe spoločnosti za to, že zámerne ignorovali technické nedostatky plavidla – aj preto, aby ušetrili náklady – čo výrazne zvýšilo riziko výpadku prúdu.

Ministerstvo konštatovalo, že v sume nie sú zahrnuté výdavky na obnovu mosta. Ten je vo vlastníctve štátu Maryland, ktorý sa snaží získať aspoň časť výdavkov späť podaním vlastnej žaloby. Informovala televízia NBC News.

(tasr)