WSJ: Rusko poskytlo húsíom satelitné údaje pre útok na obchodné lode v Červenom mori

Údaje z ruských satelitov odovzdali Jemenu prostredníctvom iránskych islamských revolučných gárd, ktoré sa k nim začlenili.

húsíovia Na archívnej snímke z 22. januára 2024 jemenskí povstalci húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy a proti leteckým útokom americkej armády na územie Jemenu na predmestí jemenskej metropoly Saná. Foto: TASR/AP

Informáciu priniesol americký denník Wall Street Journal odvolávajúc sa na zdroje z európskych ministerstiev obrany.

„Rusko poskytlo údaje jemenským povstalcom húsíom, ktorí začiatkom tohto roka zaútočili na západné lode v Červenom mori raketami a bezpilotnými lietadlami, čím pomohlo Iránom podporovanej skupine zaútočiť na hlavnú tepnu svetového obchodu a ďalej destabilizovať región,“ napísal portál s tým, že tieto údaje umožnili hnutiu „rozšíriť rozsah svojich útokov“.

Okrem toho už Rusko podľa novinárov rokovalo s Jemenom aj o dodávkach zbraní.

Húsíova začali na protest proti vpádu Izraela do Pásma Gazy útočiť na Červené more, po ktorom sa plavia lode do a zo Suezského prieplavu. Celkovo od novembra 2023 zaútočili doposiaľ na viac ako stovku lodí, dve potopili a jednu zajali, pripomenula Ukrajinska pravda.

(max)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok