Venezuelského opozičného aktivistu našli mŕtveho, jeho strana viní za smrť prezidenta

Venezuelská opozičná strana Vôľa ľudu (Voluntad Popular; VP) oznámila, že jej aktivista Edwin Santos bol zavraždený.

Vo Venezuele sa koná referendum oh¾adne desaroèia trvajúceho územného sporu so susednou Guyanou o región Esequiba Venezuelský prezident Nicolas Maduro. Foto: TASR/AP

Strana 25. októbra uviedla, že Santosa zavraždili po tom, čo ho v stredu „uniesli“ príslušníci štátnych bezpečnostných síl. Opozičná strana z údajnej vraždy obvinila režim úradujúceho prezidenta Nicolása Madura.

Aktivistu našli mŕtveho ráno 25. októbra na zrútenom moste, ktorý bol stredobodom jeho agitácie. Naposledy ho živého videli v stredu, kedy ho podľa očitých svedkov zadržali agenti štátnej bezpečnostnej služby.

Ešte vo štvrtok bolo strane potvrdené, že Santos bol vo väzbe v sídle venezuelskej vojenskej kontrarozviedky v meste Guasdualito.

Opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia, ktorý žije Španielsku v exile, vyzval na sociálnej sieti X v súvislosti so Santosovou smrťou na spravodlivosť. „Venezuela chce a potrebuje pravdu,“ napísal.

Venezuelskí opoziční aktivisti sa stali terčom rozsiahlych útokov od júlových prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Maduro. Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol s veľkým náskokom. Opozícia preto odmietla uznať Madurove víťazstvo.

(tasr)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok