Viaceré arabské štáty i hnutie Hamas odsúdili izraelský nočný útok na Irán

Izraelský útok, pri ktorom zahynuli dvaja iránski vojaci, odsúdil Pakistan, Sýria či Egypt, ktoré obvinili Izrael z eskalácie konfliktu na Blízkom východe.

Izraelské médiá hlásia už 800 obetí bojov; v Gaze zahynulo vyše 550 ¾udí Ilustračné foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že desiatky stíhačiek dokončili pred úsvitom tri vlny úderov na vojenské objekty v Iráne a vyzvala krajinu, aby útoky neopätovala.

„Čo najdôraznejšie odsudzujeme sionistickú agresiu proti Iránskej islamskej republike a útoky na vojenské objekty vo viacerých provinciách,“ uviedol Hamas vo svojom vyhlásení. Tento krok Izraela označilo hnutie za „hrubé porušenie iránskej suverenity a eskaláciu, ktorá ohrozuje bezpečnosť regiónu“.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení tvrdí, že Izrael nesie plnú zodpovednosť za súčasný cyklus eskalácie a rozširovania konfliktu. „Tieto útoky podkopávajú cestu k regionálnemu mieru a stabilite a zároveň predstavujú nebezpečnú eskaláciu v už aj tak nestabilnom regióne,“ vyhlásilo ministerstvo.

Pakistanský premiér Šábház Šaríf v príspevku na sieti X vyjadril „hlboké znepokojenie nad najnovším aktom izraelskej agresie voči Iránu“. Premiér dodal, že jeho krajina stojí po boku Iránu a ostatných susedov a v snahe o mier vyzval všetky strany, aby konali zdržanlivo a vyhli sa ďalšej eskalácii.

Pakistan je spojencom Spojených štátov, ktoré sú hlavným podporovateľom Izraela, a s Iránom má viac ako 900 kilometrov dlhú hranicu. Izraelský útok v sobotu odsúdila aj Sýria. Jej ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení vyjadrilo solidaritu s Iránom a uviedlo, že podporuje „právo Iránu brániť sa a chrániť svoje územie a životy svojich občanov“.

Izraelská armáda údajne v noci na sobotu útočila okrem Iránu aj na vojenské ciele na juhu a v strednej časti Sýrie. Oznámili to sýrske médiá. Izrael dosiaľ túto informáciu nepotvrdil. Irak po sobotňajšom útoku Izraela odsúdil „mlčanie medzinárodného spoločenstva voči izraelským akciám“ a obvinil Izrael z rozširovania konfliktu na Blízkom východe.

Útok odsúdili aj Egypt a Katar, ktoré sú spolu s USA sprostredkovateľmi rokovaní o prímerí v Pásme Gazy, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Jordánsko. Britský premiér Keir Starmer v reakcii na útok vyzval strany konfliktu, aby preukázali zdržanlivosť a vyhli sa tak eskalácii v regióne. Irán by podľa jeho slov nemal reagovať na izraelský útok.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok