Putin podmieňuje pokračovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu novou zmluvou

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva neplánuje zastaviť tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu.

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kyjev však podľa neho musí predĺžiť existujúci kontrakt, ktorý vyprší v decembri 2024. Putin tvrdí, že Ukrajina zmeškala termín na rezerváciu ďalších dodávok a zatiaľ nepristúpila na obnovenie dohody. Kyjev už dlhšie deklaruje nezáujem pokračovať v preprave ruského plynu do Európy, referuje ruský portál rbc.ru.

Rusko sa zaviazalo dodržať aktuálne zmluvné záväzky cez plynovodnú stanicu Sudža v Kurskej oblasti, pričom druhú trasu cez Sochranovku Ukrajina uzavrela už v roku 2022. 

Putin ponúkol alternatívne trasy na dodávky plynu do Európy, ako sú Turkish Stream a Blue Stream, ktoré vedú do Turecka. Zároveň pripomenul, že jedna z vetiev plynovodu Nord Stream zostáva funkčná a môže byť spustená do týždňa.

Ukrajina, ktorá odmieta predĺženie zmluvy s Gazpromom, navrhla ako alternatívu dodávky azerbajdžanského plynu cez Slovensko.

(mm)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok