V Iráne pri útoku na konvoj zahynulo desať policajtov

Počas útoku na juhovýchode Iránu zahynulo najmenej desať príslušníkov polície, informovali miestne médiá. Úrady považujú incident za teroristický útok. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, DPA a Reuters.

The recently recaptured Douma city Vlajka hnutia Džajš al-Adl. Foto: YOUSSEF BADAWI / EPA / Profimedia

Útok sa odohral 26. októbra v iránskej provincii Sístán a Balúčistán, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA. Iránsky minister vnútra nariadil vyšetrovanie incidentu, pri ktorom „mučeníckou smrťou“ zahynulo niekoľko policajtov, informovala agentúra IRNA.

K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V provincii je však aktívna islamistická skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti). Tá v poslednom čase zintenzívnila svoje útoky v oblasti, patriacej medzi najchudobnejšie v Iráne, upozorňuje DPA.

Provincia Sístán a Balúčistán leží pri hraniciach s Pakistanom a Afganistanom. Väčšinu obyvateľov tvoria sunniti na rozdiel od zvyšku Iránu, kde dominujú šiiti. V tejto oblasti často dochádza k stretom medzi iránskymi bezpečnostnými silami a sunnitskými militantmi, ako aj pašerákmi drog.

Vzťahy medzi sunnitskými moslimami, prevažujúcimi obyvateľmi oblasti, a iránskou šiitskou teokraciou sú tu dlhodobo napäté.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok