Pozorovatelia vyjadrili znepokojenie ohľadom priebehu volieb v Gruzínsku

Pozorovatelia z Európskeho parlamentu hovoria v súvislosti s voľbami o poklese úrovne demokracie v krajine.

protestovali proti návrhu zákona o zahranièných agentoch v Gruzínsku Demonštrant vykrikuje počas protestu proti návrhu zákona o zahraničných agentoch pred budovou parlamentu v Tbilisi. Foto: TASR/AP

Medzinárodní pozorovatelia vyjadrili znepokojenie z prípadov zastrašovania voličov, fyzických útokov voči nim, kupovania hlasov či prípadov viacnásobného hlasovania, oznámila v nedeľu Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pozorovatelia vyzvali na prešetrenie takýchto incidentov a zároveň naliehali na ďalšie demokratické reformy v krajine.

„Nerovnaké podmienky podkopávajú dôveru vo výsledok,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnej pozorovateľskej misie OBSE, Rady Európy, Európskeho parlamentu a NATO.

Jedna miestna monitorovacia organizácia vyzvala na anulovanie výsledkov na základe správ o zastrašovaní voličov a kupovaní hlasov, ale bezprostredne neposkytla dôkazy o rozsiahlom falšovaní, píše agentúra Reuters.         

Gruzínska prezidentka Salome Zourabišiliová a nezávislí domáci volební pozorovatelia tvrdia, že vládnuca strana Gruzínsky sen, ktorá sa stala víťazom volieb so ziskom viac ako 54 percent hlasov, bola zapojená do rozsiahleho kupovania hlasov a iných foriem ovplyvňovania volieb.

Výsledky volieb sú podľa Reuters ranou pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí si vo voľbách vyberali medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom, a opozíciou, ktorá dúfala v urýchlenie vstupného procesu do Európskej únie.

(tasr, afp, dpa)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok