Expremiér Katalánska na úteku sa ujal vedenia strany Spolu za Katalánsko

Do vedenia v straníckych voľbách zvolilo "bojovníka za nezávislosť Katalánska" Carlesa Puigdemonta viac ako 90 percent hlasov spolustraníkov.

Spain_Catalonia604082063757 Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

V prejave na straníckom kongrese v Calelle pri Barcelone sa priaznivcom prihovoril cez videoodkaz a povedal im, že „teraz je čas ísť von a hrať novú hru“. „Prestaňme vzdorovať a prejdime do ofenzívy… Nech žije slobodné Katalánsko,“ uzavrel za potlesku 61-ročný politik podľa AFP.

Španielska justícia na Puigdemonta vydala zatykač pre zmarený pokus o odtrhnutie v roku 2017. Odvtedy sa ukrýval v zahraničnom exile a žil predovšetkým v Belgicku. V roku 2019 ho španielski voliči zvolili do Európskeho parlamentu.

V marci 2021 europarlament odhlasoval zrušenie jeho poslaneckej imunity, obnovil ju Súdny dvor Európskej únie v máji 2022. Krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu v Parlamente nepodporil balík opatrení na pomoc Kyjevu.

Bez ohľadu na zatykač sa Puigdemont vrátil v lete tohto roku do Katalánska a predniesol 8. augusta prejav k tisíckam ľudí pred katalánskym regionálnym parlamentom v Barcelone. „Uskutočnenie referenda nie je a nikdy nebude zločin,“ vyhlásil Puigdemont a zmizol medzi ľuďmi. Španielsko potom bez problémov opustil.

Španielska vláda premiéra Pedra Sáncheza potrebuje podporu separatistov v parlamente a preto sa v máji tohto roka podarilo presadiť zákon o amnestii pre tých, ktorí sa podieľali na snahe o odtrhnutie Katalánska. Španielsky Najvyšší súd však 1. júla rozhodol, že opatrenie sa nebude v plnej miere vzťahovať na Puigdemonta.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok