Nemecká automobilka chce šetriť, zvažuje aj plošné zníženie miezd

Skupina Volkswagen hľadá možnosti úspor vo svojej rovnomennej hlavnej značke, pričom okrem zníženia miezd o 10 percent premýšľa aj nad zmrazením rastu platov na dva roky.

Výrobná linka spoloènosti Volkswagen Slovakia Ilustračná snímka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Koncern sa snaží v značke Volkswagen ušetriť celkovo 4 miliardy eur. Podľa zdrojov, ktoré citoval v pondelok Handelsblatt, vedenie koncernu diskutovalo o viacerých potenciálnych krokoch, ako dosiahnuť želané úspory.

Medzi zvažované opatrenia patrí tiež ohraničenie odmien pre najvyššie postavených zamestnancov, zníženie prémií pri výročiach zamestnancov, ako aj preskúmanie možnosti zatvorenia niektorých výrobných prevádzok v Nemecku.

Vedenie skupiny Volkswagen sa od začiatku októbra každý týždeň stretáva so zástupcami odborov a zamestnancov na rokovaniach o možnom znížení nákladov a budúcnosti nemeckých závodov. Mzdové vyjednávania sa vedú oddelene, pričom ich ďalšie kolo je naplánované na 30. októbra, píše Reuters s odvolaním na denník Handelsblatt.

Volkswagen začiatkom septembra oznámil, že po prvý raz vo svojej histórii uvažuje o zatvorení závodov v Nemecku v rámci plánu znižovania nákladov, keďže sa snaží konkurovať ázijským rivalom.

Automobilka v rámci tlaku na reštrukturalizáciu tento mesiac tiež ukončila dlhotrvajúci systém garancie pracovných miest pre šesť svojich nemeckých závodov.

(tasr)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok