Finanční lídri sa obávajú Trumpovho návratu

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump sa netají plánmi na radikálne zmeny v ekonomickej oblasti, čo vo finančných kruhoch vyvoláva obavy.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 6.49.42 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vedúci predstavitelia finančného sektora sa na výročných zasadnutiach Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vo veľkej miere venovali možným vplyvom návratu Donalda Trumpa k moci po novembrových voľbách v USA.

Ako v tejto súvislosti informuje Reuters, panujú obavy, že prípadný staronový prezident by mohol narušiť globálny finančný systém masívnym zvýšením ciel, ďalšou emisiou dlhu v hodnote miliárd dolárov a zvrátením úsilia v boji proti zmene klímy.

„Zdá sa, že všetci sa obávajú veľkej neistoty v súvislosti s tým, kto sa stane budúcim prezidentom a aké politiky sa budú pod vedením nového prezidenta prijímať,“ povedal podľa Reuters guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda.

Trump napríklad prisľúbil zaviesť 10-percentné clo na dovoz zo všetkých krajín a 60-percentné clo na dovoz z Číny. Takéto opatrenia by zasiahli dodávateľské reťazce na celom svete, čo by pravdepodobne vyvolalo odvetné akcie a celosvetové zvýšenie nákladov.

Trump v posledných týždňoch vymazal takmer celý náskok svojej súperky Kamaly Harrisovej, ktorá predtým v predvolebných prieskumoch viedla. Analytici tvrdia, že nadchádzajúce prezidentské voľby v USA budú mimoriadne vyrovnané.

(bra)


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok