Vznik Československa ukázal vitalitu slovenského národa, vyhlásil Peter Pellegrini

Prezident SR si pripomenul 106. výročie vzniku Československej republiky v pondelok pri Pamätníku československej štátnosti v Bratislave.

Peter Pellegrini položil veniec pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky. Foto: Jakub Kotian/TASR Peter Pellegrini položil veniec pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vznik Československa považuje za základ pre samostatnú Slovenskú republiku. „Nech ďalej trvá naše výnimočné priateľstvo podmienené históriou, potvrdené súčasnosťou a motivované spoločnými predstavami o slobodnej, demokratickej a prosperujúcej budúcnosti,“ povedal Pellegrini.

Podotkol, že tento deň ukázal vitalitu slovenského národa. „Ktorý v 19. storočí bol na pokraji svojej existencie a napriek tým zložitým obdobiam, v ktorých sme sa vtedy nachádzali, viac ako 1,7 milióna ľudí sa hlásilo k slovenčine a k slovenskému národu a ukázali sme, že máme svoje miesto na mape sveta a že stálo za to zabojovať o svoje sebaurčenie a založenie vtedy spoločného štátu s naším bratským národom českým,“ povedala hlava štátu.

Pellegrini tiež vyzdvihol Milana Rastislava Štefánika, ktorý podľa neho výrazne prispel k založeniu spoločného štátu. Rovnako aj ostatné osobnosti, ktoré prispievajú k tomu, aby Slovensko bolo modernou, demokratickou a civilizovanou krajinou.

Poukázal tiež na hodnoty slobody, demokracie a rešpektovania práv človeka, na ktorých podľa jeho slov aj vtedy vznikla Československá republika. „Je veľkou škodou, že tá naša demokratická časť histórie trvala len veľmi krátko, bola prerušená ďalšou svetovou vojnou a že sme potom desiatky rokov čakali na to, aby sme opäť mohli žiť demokratickom štáte a toto celé naše snaženie vyvrcholilo 1. januára 1993, keď sme slávnostne mohli sa tešiť zo vzniku samostatnej hrdej demokratickej Slovenskej republiky,“ povedal prezident.

(tasr)


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok