Mäso z medveďa môže ísť na trh, platia však prísne podmienky

Mäso z medveďa sa na Slovensku môže uvádzať na trh podobne ako mäso z inej raticovej zveri, informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Dodávka takejto zveriny do miestnej prevádzkarne je však možná len v koži, teda nesmie byť stiahnutá z kože ani rozdelená na časti.

Zároveň je povinné vyšetrenie na trichinelózu, keďže medveď patrí medzi zver citlivú na toto parazitárne ochorenie.

Vyšetrenie zabezpečuje a hradí užívateľ poľovného revíru. Usmrtenie medveďa je možné len zákonnými spôsobmi – na základe výnimky od ministerstva životného prostredia, ako člen zásahového tímu alebo priamo zásahovým tímom bez účasti poľovníka.

Každý eliminovaný problémový medveď, ktorý spĺňa podmienky, môže byť podľa štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu dodaný na konzumáciu.

Ak chce niekto mäso predať ďalej, musí požiadať o CITES certifikát, ktorý potvrdzuje legálny odlov.

Ten umožňuje gastroprevádzkam predávať hotové jedlá z medvedieho mäsa, pričom celý proces je prísne kontrolovaný a sledovaný.

(tasr, red)