Peter Palko: Chceme byť hlasom nenarodených detí

PREŠOV – Skupinke mladých ľudí ležia na srdci nenarodené deti, ktorých život je v ohrození. Pred zariadeniami, kde vykonávajú potraty, sa stretávajú a modlia sa. A to nielen za deti, ktoré sa nedokážu brániť, ale aj za lekárov a personál asistujúcich pri potratoch. Rozhovor Štandardu poskytol štatutár Občianskeho združenia Prešov za život a ženatý otec piatich detí Peter Palko.

V Prešove sa za nenarodené deti modlia na troch miestach. Foto: archív Petra Palka

9 mesiacov a 40 dní za život

Aká organizácia organizuje modlitby za nenarodené deti v Prešove?

Apoštolátu ochrany ľudského života, ktorý v sebe zahŕňa aj modlitby za nenarodené deti, sa v Prešove venuje naše občianske združenie Prešov za život. V rámci našej košickej arcidiecézy sme zastrešení Úradom pre apoštolát ochrany života a jeho diecéznym koordinátorom, otcom Dušanom Škurlom.

Aká je vaša pozícia pri tejto aktivite?

Som zodpovedný za koordinovanie a priebeh modlitieb v rámci jednotlivých kampaní. Ide tu o dve modlitbové aktivity, ktoré sa v jeseni vzájomne prekrývajú. Prvá je 9 mesiacov za život, ktorá každoročne trvá 9 mesiacov (od 25. marca do 25. decembra), a druhá 40 dní za život, do ktorej sa zapájame počas jesene v termíne, ktorý je daný celosvetovo rovnako.

Jedno z miest, kde sa mladí ľudia modlia, je Nábrežná ulica. Foto: Archív Petra Palka

Tento rok je to od 27. 9. do 5. 11. 9 mesiacov za život je naša slovenská iniciatíva, ktorá prebieha počas deviatich mesiacov vo viacerých mestách na Slovensku súčasne. Naopak, 40 dní za život je celosvetová pro-life mobilizácia, ktorá prebieha na celom svete v rovnakom termíne (na jar a na jeseň). U nás v Prešove sa zapájame zatiaľ len počas jesene.

Kedy sa modlitby začali a je nejaký čas, dokedy sú plánované?

Modlitby za záchranu nenarodených detí sa v Prešove začali už asi pred 20 rokmi. Malá skupinka zapálených dobrovoľníkov sa pred Pamätníkom pre nenarodené deti v areáli prešovskej nemocnice modlievala vždy v piatok. Pravidelne v sobotu sa modlievali taktiež aj v nemocničnej kaplnke. Po druhom Národnom pochode za život (v roku 2015) sa v roku 2016 naplno rozbehla už spomínaná modlitbová aktivita 9 mesiacov za život.

Od r. 2016 sme sa teda začali modliť na troch miestach päťkrát za týždeň, od marca do decembra. Takto je to až dodnes s tým, že na niektorých miestach nie sú pokryté všetky pracovné dni. Čo sa týka kampane 40 dní za život, tú v Prešove tento rok organizujeme štvrtýkrát a iba na jednom mieste.

9 mesiacov za život je slovenská, 40 dní za život celosvetová iniciatíva. Foto: Archív Petra Palka

Cieľom sú aj hroby pre nenarodené deti

Na ktorých miestach v Prešove sa modlíte a ako často?

V rámci kampane 9 mesiacov za život sa v Prešove modlíme na troch miestach – pred starou pôrodnicou v areáli prešovskej nemocnice, a potom pred súkromnými zariadeniami na Nábrežnej ulici číslo 3 a na Bardejovskej ulici číslo 24. Stretávame sa tam približne na pol hodiny, počas ktorej sa zvyčajne pomodlíme modlitbu posvätného ruženca a Korunku Božieho milosrdenstva. 40 dní za život prebieha v Prešove len na jednom mieste, a to na Nábrežnej ulici číslo 3.

Aké sú úmysly a ciele modlitieb na uvedených miestach?

Naším hlavným modlitbovým úmyslom je záchrana nenarodených detí, t. j. modlíme sa za lekárov, ktorí vykonávajú potraty a za zdravotnícky personál, ktorý pri vykonávaní potratov asistuje. Modlime sa tiež za otcov a matky, ktorí zvažujú potrat, za ich rodiny, za politikov, aby došlo k zmenám v legislatíve, za pro-life hnutie na Slovensku i na celom svete.

Modlia sa za deti, ich rodičov, zdravotníkov aj politikov. Foto: Archív Petra Palka

A u nás v Prešove ešte tiež konkrétne za to, aby sme tu mohli časom mať aj hrob na pochovávanie nenarodených detí. Naším cieľom je najmä byť hlasom nenarodených detí, zviditeľniť ich našou modlitbovou prítomnosťou, scitlivovať svedomie spoločnosti a stáť na ich strane, na strane najmenších z nás. Tým, že chceme chrániť nenarodené deti, chránime tak i matky, otcov a celé rodiny.

Reakcie sú veľmi pestré

Koľko ľudí je zaanagažovaných do modlitieb v Prešove?

V niektorých dňoch sa pri modlitbe stretneme viacerí, inokedy sme dvaja, ale stane sa aj to, že je modlitebník sám. Je to však iniciatíva otvorená smerom navonok – pozývame kohokoľvek, kto by chcel prísť a pridať sa k nám. Práve prebiehajúca kampaň 40 dní za život sa stala priestorom pre príchod nových dobrovoľníkov. Mnohým viac vyhovuje, že môžu prísť iba raz, dvakrát a nie sú viazaní na celých 9 mesiacov, ako pri kampani 9 mesiacov za život. Tam má každý deň počas deviatich mesiacov na starosti jeden dobrovoľník a ten sa modlí napr. každú stredu celých 9 mesiacov.

Modliaci sa čelia rôznym reakciám. Foto: Archív P. Palka

Aké ohlasy alebo reakcie ste zaregistrovali od zariadení, kde sa potraty vykonávajú?

Stretávame sa s rôznymi reakciami – od personálu i od okoloidúcich. S pozitívnymi i negatívnymi. Jedni nám ukážu palec hore, pripoja sa k nám a modlia sa s nami, alebo sa len z diaľky usmejú a prikývnu, že s nami súhlasia. Iní prejdú nahnevaní, povedia nadávku, alebo zakričia Potraty sú super! No najťažšia reakcia je zdanlivá ľahostajnosť. Tých reakcií je naozaj široké spektrum.

Niektoré zariadenia prestali potraty vykonávať

Darí sa vám komunikovať aj s mamami nenarodených detí, ktoré tieto miesta navštevujú? Máte skúsenosť takejto komunikácie a vedeli by ste uviesť konkrétne príklady?

Na Slovensku je to trochu iné ako napr. v Amerike, a to tým, že u nás nie sú konkrétne potratové kliniky. Ak stoja v Amerike pro-life dobrovoľníci pred Planned Parenthood, vedia, že žena, ktorá tam príde, ide na potrat. Na Slovensku nie sú takto vyšpecifikované miesta, a preto žena môže ísť do zdravotníckeho zariadenia aj za iným účelom (napr. len na gynekologické vyšetrenie). Ale je dôležité práve to, že tam „iba“ stojíme a modlíme sa. Lebo skúsenosť ukazuje, ako viaceré ženy povedali, že ak by sme tam stáli pred 30 rokmi, nešli by na potrat.

Niektoré zariadenia prestali potraty vykonávať. Ilustračné foto: pixabay.com

Mnohé ženy idúce na potrat naša prítomnosť v poslednej chvíli osloví a nakoniec naň nepôjdu. O mnohých takýchto prípadoch sa však nedozvieme, možno časom. Ale ak sa stretneme s konkrétnou ženou, alebo sa dozvieme o konkrétnom prípade matky, ktorá zvažuje potrat, sme jej v pro-life hnutí nápomocní – posúvame informácie, pomáhame, nasmerujeme. Áno, máme konkrétne prípady, kedy sa vďaka pro-life úsiliu viacerých dobrovoľníkov podarilo deti zachrániť a narodili sa. Veľkým ovocím našich dlhoročných modlitieb pred zdravotníckymi zariadeniami je aj to, že sa niektoré rozhodli napokon potraty nevykonávať.

Na koľkých miestach Slovenska podobné modlitby prebiehajú?

Modlitby za záchranu nenarodených detí prebiehajú naozaj na celom Slovensku. Viac informácií môžete získať na stránke www.9mesiacovzazivot.sk. Ide o modlitby v približne 40 mestách a na 70 miestach (v jednom meste môže byť aj viacero zariadení). Jesenná časť kampane 40 dní za život prebieha len v dvoch mestách, a to v Bratislave a v Prešove.

Modlitby za nenarodené deti sa začali v Prešove asi pred 20 rokmi. Ilustračné foto: pixabay.com

Omša za život je raz za mesiac, možná je duchovná adopcia dieťaťa

Zachytili ste aj reakciu cirkvi na vašu aktivitu? Komunikujete o nej napríklad s kňazmi a biskupmi?

Ako som na začiatku spomínal, patríme pod Úrad pre apoštolát ochrany života v košickej arcidiecéze a zároveň aj vo viacerých smeroch spolupracujeme. Vieme navzájom o sebe a o našich pro-life aktivitách v jednotlivých mestách. Sme rozdelení tak, že pre každý dekanát či každú farnosť je jeden zodpovedný pro-life dobrovoľník, ktorý komunikuje s kňazom. Všetko sa teda deje s jeho vedomím a podporou.

Či už ide o vyvesenie plagátu o nejakej pro-life akcii, alebo o svätej omši za život (ktoré sa v Prešove i Košiciach, a postupne aj v iných mestách, slávia vždy raz v mesiaci), o príprave Dňa počatého dieťaťa, o duchovnej adopcii a pod.  Potom sú aj už spomínané celoslovenské pro-life akcie, ako napr. pochody za život, 9 mesiacov za život, cyklopúť, Sviečka za nenarodené deti, v ktorých sa navzájom ako celoslovenské pro-life hnutie podporujeme a dopĺňame. Niektoré podujatia sú zastrešené aj samotnou KBS. 

O vyjadrenie k modlitbovým aktivitám opisovaným v článku sme poprosili aj zariadenia v Prešove, ktoré vykonávajú potraty. Žiadne z nich na našu prosbu neodpovedalo.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok