Holuby sú v meste ako doma, môžu však prenášať vážne ochorenia. Ohrozené sú hlavne deti a tehotné ženy

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) ozrejmil verejnosti zdravotné riziká vyplývajúce z prítomnosti holubov v blízkosti našich obydlí. Dlhodobo sme na tieto vtáky zvyknutí najmä vo väčších mestách, biológovia však dvíhajú varovný prst.

Horúčavy v Trenèíne Holuby sú v meste ako doma, môžu však prenášať vážne ochorenia. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najčastejšie ochorenie prenášané holubom je ornitóza (psitakóza), ktorého pôvodcom je baktéria Chlamydofila psittaci. Názov skutočne svedčí o chlamýdiách, ktoré verejnosť vníma najmä ako pohlavné ochorenie spôsobené baktériami, no tie môžu vylučovať aj niektoré vtáky.

„Nákaza sa šíri prevažne vzduchom a prachom. Človek sa môže infikovať vdýchnutím vzduchu kontaminovaného výlučkami infikovaných vtákov, zriedka zanesením baktérie do tela pri poranení infikovaným vtákom alebo pri manipulácii s chorými a uhynutými vtákmi,“ uviedla Veronika Košťálová z Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ornitóza môže mať pre ľudí závažné, dokonca až smrteľné následky. Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka, zimnica či bolesť hlavy a svalov. U niektorých pacientov sa objavil zápal dýchacích ciest.

Zraniteľné sú hlavne deti a tehotné ženy s nedostatočnou reakciou imunitného systému, u ktorých môže mať ochorenie závažnejší priebeh. Osoba pritom nemusí prísť priamo do kontaktu s holubom ani jeho výkalmi. Ohrození sú aj majitelia vtákov či ľudia pracujúci s hydinou.

Za najlepšiu prevenciu považuje Veronika Košťálová dodržiavanie osobnej hygieny. „Základom prevencie pred nákazou je dodržanie základných hygienických opatrení, ako je dôkladné umytie rúk, prípadne iných znečistených častí tela, ktoré s holubím trusom prišli do kontaktu. Ak sú prítomné príznaky podráždenia, svrbenia, červenania, alebo neskôr príznaky ornitózy, je vhodná konzultácia s lekárom,“ vyjadrila sa Veronika Košťálová.

Pri čistení výkalov z balkóna či iných plôch sa odporúča pracovať s rukavicami, respirátorom a dodržiavať dôkladnú hygienu rúk.

„Ku nám chodieva každý rok veterinárna kontrola z Dolného Kubína, pričom musíme spĺňať viacero hygienických opatrení,“ prezradil pre Žilinský Štandard farmár Michal, ktorý má vlastnú hydinovú farmu. Hrozieb vyššie uvedených ochorení si je dobre vedomý. „V hale a na oknách sú husté sieťky, aby dnu nepreniklo divé vtáctvo, ktoré by našu hydinu nakazilo. Dôležitá je u nás aj dezinfekcia, každý kto vchádza do areálu, sa musí dezinfikovať,“ spresnil.

Priestory taktiež pravidelne deratizujú. „Dávame pozor na sliepky, aj keď sú vo vonkajšom výbehu. Sú chránené tak, aby sa k nim nedostalo žiadne divé zviera, ktoré by ich mohlo nakaziť,“ dodal Michal na záver.