Reštaurácie v obľúbenej destinácii zavádzajú zákazníkov, kvalitnú ingredienciu vymieňajú za náhradu
Falošný olivový olej je vyrobený zo semien neznámeho pôvodu, dofarbia ho chlorofylom a kvôli zmene chuti zmiešajú s betakaroténom. Ako uvádza portál Euronews, táto alternatíva môže ohrozovať zdravie zákazníkov.
Odborníci zároveň tvrdia, že rozdiely medzi skutočným a falošným olivovým olejom sú značné a spoznajú ich aj laici. Ak však falošný olej čiastočne zmiešajú s tým skutočným, podvod odhalia o niečo ťažšie. V týchto prípadoch pomôže už len špeciálny rozbor v laboratóriu.

„Olivový olej nikdy nie je bez chuti. Môže byť viac či menej sladký, horký, pikantný, ale nikdy nebude bez chuti. Falošný olej zo semien nemá žiadnu chuť ani vôňu. Trh s falošným olivovým olejom síce existoval vždy, teraz však pre značné cenové rozdiely naberá na skutočnej sile,“ uviedol v rozhovore pre Euronews profesor Maurizio Servili.
Cena olivového oleja naprieč Európou v posledných týždňoch prudko rastie. Problém to je, okrem iného, aj pre mnohé reštaurácie, takže niektoré preto k vyšším cenám pristúpili po svojom. Priemerná cena jedného litra extra panenského oleja na juhu Európy momentálne vychádza na asi deväť eur.
(Euronews, mk)